joi, 8 februarie 2018

Problema „apei” din Slanic Moldova.

In primul rand trebuie spus ca vechimea instalatiei de transport a apei este peste limita normala de utilizare, (1964 dupa cum isi aminteste dr. Rape intr-o postare pe facebook), drept pentru care desele defectiuni sunt explicabile.
Apa pe Valea Slanicului provine din 3 surse: 
· Dren 
· Statia Slanicel 
· dupa iunie 2016, bazinul Tudoreanu.

Sa le luam pe rand:
1. DRENUL
Ce este un dren?
O conducta subterana perforata care colecteaza apa din panza freatica, urmand ca ea sa fie evacuata (in cazul constructiilor) sau tratata si distribuita pentru populatie. 
Un astfel de dren a fost construit in urma cu multi ani de unde a fost alimentata statiunea si zona orasului, dupa care ea s-a extins in timp catre cartierele Cerdac si Ciresoaia.
Pentru ca vechiul dren nu mai facea fata au trebuit luate masuri si prin 2007 – 2008, (nu am acces la acel document sa aflu exact data) printr-un proiect pe Mediu s-a construit un nou dren in imediata apropiere a celui vechi, la o adancime de aproximativ 4 metri, fata de 8 metri la cat era vechiul dren. (Probabil diferenta de bani necesara aducerii unui utilaj care sa sape mai adanc a ajuns in alta parte).

Noul dren traverseaza suprafata de drenaj printr-un strat care continea in proportie mare lut (marna) prin care se stie apa circula extrem de greu sau chiar deloc. Nu se gaseste documentatia pentru executarea noului dren pentru a afla daca s-a respectat adancimea corecta a lucrarii, dar putem constata ca si cei care au executat lucrarea cu 4 metri mai sus fata de vechiul dren, ca nu exista apa suficienta, drept pentru care „minti luminate” au decis sa astupe puturile de colectare a vechiului dren cu niste dopuri din lemn (aproximativ 40cm in diametru) pentru a ridica nivelul apei  catre noul dren. Chiar si cu acest „artificiu genial” capacitatea noului dren era sub 1/3 din capacitatea prognozata. Noul dren nu numai ca nu capteaza apa suficienta, dar a blocat si distrus pe cel vechi, care intre timp s-a colmatat si s-a infundat.

Pentru a remedia cumva situatia „geniile vremii” au construit un sistem secundar de colectare a apei separat de dren, conectat direct la statia de filtrare cu ajutorul unei pompe electrice al carei cablu de alimentare a fost intrerupt accidental datorita unor altor „lucrari”. Acest cablu nu a fost reparat, pompa electrica aflandu-se momentan intr-o stare de degradare datorata neutilizarii ei.

Alta masura geniala a fost construirea unui put de colectare mai sus de dren din care era alimentat direct drenul, apa trecea mai departe in statia de tratare si „filtrare” si ajungea la populatie. Din acest motiv atunci cand ploua sau se topeste brusc zapada avem apa tulbure la robinet iar apoi se opreste.

Daca tot suntem la capitolul apa tulbure trebuie stiut ca pe peretii acestor conducte cu o vechime de peste 40 in timp s-au format depuneri, care la fiecare oprire si pornire a fluxului de apa se desprind.

2. Statia Slanicel:
Aceasta statie este nefunctionala. Din neglijenta sau lene reteaua de decantare s-a degradat, multe din unelte sau utilajele din inventar sau aduse ca sponsorizare au „disparut” sau s-au trasformat in bani in anumite buzunare. 

3. Bazinul Tudoreanu a fost racordat la conducta publica dupa multi „nu se poate dom` Primar ” ai fostului administrator si care contribuie substantial la suplimentarea debitului de apa. Acestui bazin i-a fost curatata captarea, a fost decolmatat, iar clorinarea se face manual. La constructia lui a fost dotat cu instalatie de clorinare care a fost mutata in alta locatie.


Am vazut de unde VINE apa, acum sa analizam unde se consuma:
· la fiecare gospodarie/apartament care au fost conectate la reteaua publica, cu un contract, apa care se plateste in functie de consum;
· la firme, institutii, hoteluri, magazine, care au fost conectate la reteaua publica, cu un contract, apa care se plateste in functie de consum;
· la cativa „gospodari” care cunosc pe „cineva” care le-a facut o conectare ilegala, apa care nu se plateste si care probabil este utilizata fara masura, pentru ca e gratis. Toata lumea stie asta dar nimeni nu spune cine sunt acesti cetateni sau firme;
· prin fisurile sau chiar sparturi de mari dimensiuni ale conductelor subterane aflate in locuri greu accesibile (sub asfalt, in ziduri ...) Aceste avarii pe care nimeni nu le poate prevedea, uneori necesita oprirea totala a apei si din cauza faptului ca de atatia ani de zile nu s-a schimbat o vana, nu s-a reparat una stricata pentru a o avea pregatita in caz de avarie si s-a ajuns la situatia in care s-a oprit apa in toata localitatea pentru un cetatean care a avut nevoie de o interventie si nicio vana nu tinea. Reamintesc de vechimea conductelor care a depasit orice termen tehnic de utilizare.

Ce putem face?
· In primul rand putem face economie, incercand sa nu risipim inutil apa, gandindu-ne ca apa nu ajunge la noi datorita unor pompe care mentin o presiune in conducte ci prin cadere iar daca cei care locuiesc la etaje superioare ale blocurilor sau in zone situate la distanta si mai sus de conducta vor ramane fara apa.
· In al doilea rand sa ne gandim ca nici Primarul, nici Consiliul de Administratie de la societatea de apa nu au un interes sa opreasca apa, angajatii nici atat. Apa se opreste cand sunt probleme si cand exista pericolul ca apa sa devina nesanatoasa si sa provoace probleme de sanatate, iar aceste lucruri sunt stabilite clar de prevederi si norme legale. Intre a va expune la boli sau chiar mai rau si a va lasa pentru o perioada fara apa e de preferat a doua varianta. Ganditi-va ca angajatii de la apa sunt si ei cetateni ai slanicului, vin la servici si isi fac datoria atat cat pot, cand injurati primarul sau pe cei de la apa sa va ganditi ca ei in acele momente lucreaza pentru ca problema sa se remedieze cat mai repede si nu de frica injuraturilor ci pentru ca e meseria si datoria lor, uneori lucraza in apa rece, pe ploaie pe ninsoare, in timp ce poate acasa nu e curent si nici apa, poate sunt inundatii si familia lor e expusa, dar ei sunt la datorie.

Ultima barfa: 
„Cei de la apă-canal spun că vicele și încă vreo doi specialiști au săpat în drenul de apă și l-au colmatat mai tare, aducând apa direct din râu, fără a mai trece prin treptele de cărățare mecanică. După ce au văzut că au stricat drenul, au astupat gropile și au început să dea vina pe vechea conducere a primăriei...”

In primul rand nici vicele si niciun alt specialist nu a sapat in dren pentru ca nu are acest drept. Actualul viceprimar a supervizat in calitate de Consilier Local lucrari efectuate de „cei de la apa-canal” de curatire a albiei raului, tocmai pentru a mari debitul de apa.

E usor sa-i pacalesti pe cei care nu stiu despre ce e vorba, folosindu-te de necazul lor, aratand cu degetul catre altcineva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu